Brugpiepers – Leimuiderbrug

Al 164 jaar hard aanpoten in de polderklei

Je vraagt je af hoe zwaar de begindagen moeten zijn geweest voor de eerste generatie Munsterman die vanuit Duitsland als een van de eerste boeren neerstreken in de net droog-gelegde polder Haarlemmermeer? Een lege polder vol vruchtbare klei werd met mankracht bewerkt en levering van de oogst ging over water naar Leimuiden, Leiden, Haarlem en Amsterdam.

De nieuwe generatie gaat gewoon met haar tijd mee, boert met moderne werktuigen, verkoopt via (lokale) supermarkten zoals COOP Dekker in Rijsenhout maar ook in de eigen boerderijwinkel. Lekker vers van dichtbij. Inmiddels boeren de 5e generatie (Tineke en Simon) en de 6e generatie (hun zoon Paul) Munsterman op het akker-bouwbedrijf in Leimuiderbrug.

Rond 1900 is voorouder Hendrik in het bezit gekomen van boerderij de St. Jozefshoeve, de huidige locatie in Leimuiderbrug. Familie Munsterman bewerkt 65 ha. grond.
Men teelt aardappelen, uien, tarwe, suikerbieten en pompoenen. De aardappelen van Munsterman worden ongewassen geleverd en zijn het jaar rond van dezelfde constante kwaliteit, ze zijn daardoor langer houdbaar wat ten goede komt aan de smaak. Tarweteelt wordt ingezet om uitputting van de grond tegen te gaan, de zogenaamde “rooivruchten” (aardappelen, uien en suikerbieten) zijn meer belastend voor de grond. In hun boerderijwinkel verkoopt de familie Munsterman het hele jaar aardappelen, uien en eieren. Afhankelijk van het seizoen worden ook winterwortelen, groente, kool, fruit en vruchtensappen verkocht.

Zakcentje verdienen

Wie in het najaar weleens langs de boerderijwinkel is gereden zal zich zeker het decor van de vele sierkalebassen en pompoenen herinneren, een vrolijk maar ook wel een beetje apart gezicht in de Hollandse polder. Desgevraagd vertelt Tineke dat de kinderen daar de aanstichters van zijn geweest: ‘Zij wilden een zakcentje verdienen en begonnen pompoenen te telen. Dat het zo een succes zou worden had niemand vantevoren bedacht’.

Inmiddels zijn de kinderen volwassen geworden en is de jaarlijkse pompoenen- en kalebassenoogst ook niet meer weg te denken.

Waar komt ons eten vandaan?

Niet alleen sterrenchefs maar ook de mensen die hun boodschappen in de supermarkt kopen willen weten waar hun eten vandaan komt, hoe het wordt geproduceerd en men geeft de voorkeur aan lokaal geteelde producten in plaats van dezelfde producten ingevlogen van de andere kant van de wereld.

Het concepet van Natural Taste – Cooking & Catering zoveel mogelijk dat producten uit de polder in haar menu’s gebruikt past dan ook helemaal in de trends van nu. Net zoals eten bij de bron kopen, direct van het erf of via de lokale supermarkt.

Boerderijwinkel Munsterman Brug-piepers.nl is geopend van: maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur,
zaterdag tot 8.30 tot 15.00 uur.

Weteringweg 3,
Leimuiderbrug 
www.brug-piepers.nl

https://www.facebook.com/BrugPiepers