ESM 21 maart: 3x gans

Ja, u leest het goed, we gaan gans bereiden, op 3 manieren zelfs! Gans is gevogelte met een bijzondere smaak, neigt naar ‘wild smaak’. Stevige smaak dus, maar goed bereid een absolute aanrader!

Terrine van gans

Het menu
Het menu bestaat uit drie bereidingen van gans, begeleid met een saus van ganzenfond en rode wijn, geroosterde seizoensgroenten uit de Haarlemmermeerse polder en een mooie puree.

Deze bereidingen kunt u verwachten:

  • terrine van gans (een ambachtelijke paté van ganzenvlees)
  • gekonfijte poot van gans (superzacht gegaard in ganzenvet)
  • gerookte ganzen borstfilet

De prijs voor deze uitgebreide proeverij bedraagt € 18,50.

Kortingscode

Wilt u meer weten over hoe wij aan deze ganzen zijn gekomen, de rol van faunabeheer en hoe u korting kunt krijgen op uw bestelling? Luister dan naar het interview op MeerRadio van afgelopen maandagmiddag in het programma onderweg:

Radio interview op MeerRadio met Dick Braam over het unieke ganzenmenu van 21 maart 2021!
gekonfijte ganzenpoot

Herkomst van de ganzen
In deze regio wordt sinds jaar en dag een actief beleid gevoerd om te voorkomen dat ganzen en vliegtuigen met elkaar in aanvaring komen en om schade aan gewassen te voorkomen door de overvloed aan ganzen. Dat is de reden dat de boeren op de velden rond het vliegveld gans-onvriendelijke gewassen telen zoals olifantengras. Daarnaast worden door jagers en andere organisaties jaarlijks ganzen geschoten om schade aan flora en fauna te voorkomen. Dit alles wordt georganiseerd en geregeld vanuit Fauna Beheer Eenheid van de provincie en Wild Beheer Haarlemmermeer.

gerookte ganzenborst

Er is veel onbekendheid met het mooie ganzenvlees. Hierdoor wordt het vlees niet gebruikt terwijl dit een hele mooie duurzame vervanger kan zijn voor al het vlees dat er gegeten wordt. Inmiddels al weer een jaartje of acht geleden heeft men het plan opgevat om de gans in Nederland op de menukaart te krijgen maar ondanks de inspanningen willen de meeste restaurants er niet aan. Jammer, want zo wordt mooi en lekker Hollands wild verspild. Uitzondering hierop vormt de Royal Goose Company die bitterbal, croquet en burger met ganzenvlees produceert voor de horeca. Wij gebruiken grauwe gans die door lokale bevoegde jagers geschoten is rondom de Westeinder Plassen en het Schiphol gebied.

Wijn-Spijs combinatie

Bij de stevige smaken van de verschillende bereidingen hoort een wijn die overeind blijft en de smaak van de gerechten versterkt. We hebben gekozen voor een Italiaanse wijn uit de Puglia streek, en wel een Primitivo Di Manduria DOC Reserva 2017. De zware fles geeft al aan dat dit een zware wijn is, een uitstekende combinatie dus. Het heeft een zoetfluwelen smaak van kersen en frambozen, uitstekend passend bij wild. Deze rode wijn kan besteld worden voor € 16,00 per fles (70 cl.).

Bestellen en bezorgen

Het Ganzen menu kost € 18,50 per persoon. De wijn kost € 16,00 per fles (70cl).
We bezorgen de Easy Sunday Meal op zondag tussen 16.00 en 17.30 uur aan huis.

U kunt tot en met zaterdagochtend 10 uur bestellen door een mailtje te sturen naar info@natural-taste.nl, Kijk op de bestelpagina hoe te bestellen. Bestellen via Whatsapp kan niet.

Let op: We brengen bezorgkosten in rekening voor bestellingen buiten Rijsenhout. Bezorgkosten Hoofddorp, Burgerveen en Nieuw-Vennep bedragen € 2,50 per bestelling.