ESM 18-4: Mezze

hazelnoot falafel

Mezze zijn kleine gerechtjes uit de mediterrane keuken. Net als de Spaanse tapas en Italiaanse antipasta vormen ze een vrij lichte schotel die als aperitief hapje kan worden gegeten. Mezze kan echter ook op een uitgebreidere maaltijd slaan, veelal voor een speciale aangelegenheid als een feestje. Zo kan het dan om een salade of een lichte maaltijdschotel gaan.
De bewerkelijkste vorm zijn de Libanese mezze, en die bieden wij komende zondag aan! Voor de die-hard carnivoren hebben we als extra een lekkere mezze van vlees op de kaart gezet. Zet dit weekend je tafel vol met lekkere hapjes, en deel, onder het genot van een goed glas wijn of een ander drankje, samen de mezze die wij zondagmiddag komen brengen.

baba ganoush

4x Mezze Vega met platbrood
De volgende Libanese mezze staan op het menu:

Baba ganoush
Deze dip van gegrilde aubergines, citroensap en o.a. knoflook smaakt heerlijk fris.

Hazelnoot falafel met tahin crème fraîche
falafel van tuinbonen, kikkererwten en hazelnoot met een sesamzaad saus.

Winter taboulé
Een klassieker uit de Libanese keuken, maar dan in de winterversie. Knapperige roosjes rauwe bloemkool samen met tomaat, komkommer, munt , kaneel en andere ingrediënten vormen een heerlijke salade.

Libanese vuile rijst

Libanese vuile rijst (mjaddarah)
Deze weinig aantrekkelijke benaming trok mijn aandacht, vuile rijst? Huh? Daar wilde ik meer van weten. Blijkt het een van de meest typische gerechten te zijn van het Midden-Oosten. Naast rijst bevat het het gerecht zwarte (beluga)linzen met als topping een heerlijke weerwar van gekaramelliseerde uien. De smaak is zoet en aards, echt comfort food.

Bij de mezze wordt ook lekker platbrood geleverd om te scheuren, dippen en serveren.

OPTIE: Mezze vlees

Köfte kebab met harissa-yoghurt
Een heerlijke gekruid gehaktspies met frisscherpe saus van harissa en yoghurt. (let op: 80- 100 gr per portie).

Köfte kebab

Wijn-Spijs combinatie

Ksara Le Prieuré 2017 – Libanon (Bekaa Vallei

Op een kilometer boven zeeniveau liggen de oeroude wijngaarden van de Bekaa Vallei. Al ver voor onze jaartelling waren ze in de wijde omtrek beroemd. Château Ksara, het oudste wijnhuis van het land, perst er rood, wit en rosé van Franse druiven. Haar Prieuré verwijst naar de monniken die hier in 1857 de wijngaarden in ere herstelden. Hij biedt typisch Libanees drinkplezier. Vrolijke rode pruimen, donker bosfruit, zachte kersenjam en de mediterrane kruidigheid die hoort bij de Bekaa Vallei. Een knap staaltje Libanees vakmanschap dat flink in de prijzen viel met een gouden medaille in Berlijn.

Blanc de l’Observatoire 2018 – Libanon (Bekaa Vallei)

Mediterrane witte wijn. Uit de Libanese Bekaa Vallei. Van de Libanese Obeidy druif, geblend met Sauvignon Blanc, Gele Muskaat en Clairette. Drie maandjes gerijpt in eikenhouten vaten. Bedoeld om jong te drinken. Bij mezze bijvoorbeeld, zoals de Libanezen dat zelf doen.
Wat hem mediterraan maakt? Frisse citruszuren, gedroogde salie en een peperige afdronk, waarin we zelfs wat salmiak herkennen. En dat ‘ie perfect combineert met de mediterrane keuken.

Bestellen en bezorgen
Het menu van 4 mezzes kost € 14,00 per persoon.
Optie: mezze Köfte kebab met harissa-yoghurt kost € 4,50 per stuk.
De wijn (aangeven wit of rood) kan besteld worden voor € 15,50 per fles (70cl).

U kunt tot en met zaterdagochtend 10 uur bestellen door een mailtje te sturen naar info@natural-taste.nl, Kijk op de bestelpagina hoe te bestellen. Bestellen via Whatsapp kan niet.

We bezorgen de Easy Sunday Meal op zondag tussen 16.00 en 17.30 uur aan huis.

Let op: We brengen bezorgkosten in rekening voor bestellingen buiten Rijsenhout. Bezorgkosten Hoofddorp, Burgerveen en Nieuw-Vennep bedragen € 2,50 per bestelling.